VAN MOERBORGH TOT ‘t GERECHT

Het prachtige pand in Heerenveen waar ons boutique hotel en Grand Cafe is gevestigd, kent een lange historie. Heb je even tijd? Ontdek dan hier de beknopte historie, gelardeerd met hier en daar een vleugje kwinkslag.

 

1551 | HEEREN VAN HET VEEN

In 1551 richtten de drie heren van Dekema, van Cuyck en Foeyts de Schoterlandse Veencompagnie op. Turfsteken was fysiek zwaar werk… en dat voor een hongerloontje. Al gauw werden ze

“de Heeren van ‘t veen” genoemd. Heerenveen dankt haar naam dan ook aan deze drie “Heeren”.

Turf, het “bruine goud”

In de middeleeuwen ontdekte men al dat gedroogde veengrond (turf) prima brandstof was.

Je kunt met een speciale schop (de stikker) plaggen uitsteken. De gedroogde plaggen noemen we dan ‘turven’ (één turf, twee turven). De verkoop van turf was eeuwenlang booming business!

Heerenveen

Van Cuyck en Foeyts bezaten op de plek van het huidige ’t GERECHT, het veenhuis de”Moerborgh”. De Moerborgh was de aanzet tot de ontwikkeling van Heerenveen, de oudste veenkolonie in Nederland.

Moerborgh
Wij kennen de Moerborgh nu respectievelijk als Oenemastate (17e eeuw), Grovestinsstate (18e eeuw), Grietenijhuis (19e eeuw) kantongerecht, gemeentehuis, belastingkantoor (allemaal in de 20e eeuw).

Heel even heette het de Heerenkamer en sinds 2012 bekend als ’t GERECHT. Van de laatmiddeleeuwse Moerborgh zijn alleen de fundamenten nog over…en daar zie je natuurlijk niets van.

1640 | Oenema en Van Haren

Amelius van Oenema laat op de fundamenten van de voormalige Moerborgh een
pand bouwen in de Hollandse renaissancestijl met trapgevel. Rond 1660 wordt Oenemastate bewoont door Ernst van Haren en zijn echtgenote Catharina Jacquesdr. Douma van Oenema.

1663 | Plafondschildering

Het echtpaar van Haren laat de decoratieschilder Mathias van Pelckum (of Pellicom of Pellekum), een plafondschildering maken in de grote zaal. Deze is nu, na enkele restauraties, weer te bezichtigen.

1878 | Verbouwing tot gemeentehuis

In 1876 werd het Grietenijhuis verbouwd tot gemeentehuis. Er vond een grootscheepse verbouwing plaats, waarbij het linkerdeel werd gesloopt en aangepast aan het rijkversierderechterdeel uit de zeventiende eeuw.

2012 | van Oenamastate naar ‘t GERECHT

De huidige drie eigenaren, Geert Bosman, Luberto Agricola en Reinata Agricola vonden dat met zo’n rijke historie de nieuwe naam wel gelinkt moest worden aan de voormalige overheidsfuncties en de huidige Horecafunctie. Om beide functies recht te doen – een aardige woordspeling – kozen ze voor de naam ‘t GERECHT.

2018 | Alles in huis

In 2017 is gestart met een uitbreiding van de faciliteiten van ’t GERECHT. Naast GRANDCAFE is het nu ook een BOUTIQUEHOTEL. Het is nu compleet, alles kan, the full Monty; ontbijt, lunch, een hapje of een drankje, dineren, slapen en sfeervol genieten!